Dyrehold- opgave B- Magda og Joy

 Afrikanske kæmpesnegle- (Achatina Fulica)- Afrikanske kæmpesnegle







Uge 8 denne uge skal dyreholdet etableres OPGAVE B Naturfaglig viden / naturdannelsens kognitive element


6. Sæt dig ind i dyrenes behov og adfærd: Føde (hvad, hvordan, hvor ofte). Rede- / skjulemuligheder, klima, sociale muligheder (flokdyr?), dag- eller nataktive? formering / årscyklus, rengøring osv. osv. Angiv litteratur. 



Foder til sneglene

Men kan fodre sneglene med alle mulige grøntsager og frugter. Undgå ting der indeholder meget syre, som for eksempel citrusfrugter og rabarber. Jeg bruger hovedsageligt agurk og salat. Man kan ind imellem supplere med hundekiks, fiskefoder, rugbrød, hakket kød eller andre lignende ting. Undgå at fodre med pasta, da det muligvis kan slå sneglene ihjel. Sneglene får det vand de skal bruge fra foderet, men man kan godt sætte en meget flad vandskål ind til dem.   eftersom sneglens hus er bygget op af kalk, er det meget vigtigt at sørge for at de har rigelig adgang til dette
mineral. Den bedste måde at gøre dette på er at lægge en sepiaskal ind i terrariet som sneglene så vil gnave af.
  gang om dagen, og man kan samtidig fjerne eventuelle rester fra gårdsdagens måltid. Sneglenes fordøjelsessystem er kendt sårbart, og de har bestemt ikke godt af rådden eller muggen mad.

Pasning

Afrikanske kæmpesnegle er lette at passe. Hvis man sørger for at de har de rette omgivelser, vil de højst sandsynligt trives. Den daglige rutine består i at fjerne rester fra gårsdagens måltid og servere det nye, checke bundlagets fugtighed, vande lidt hvis det er nødvendigt samt spraye terrariet.
  En gang om ugen er det en god ide at rense lidt ud i sneglenes afføring og andet skidt der måtte hobe sig op, samt tjekke efter om der er lagt æg hvis sneglene er kønsmodne.
  En gang om måneden (alt efter størrelsen af terrariet og antallet/størrelsen af dyrene) er det en god ide at skifte bundlaget og vaske tanken grundigt for at fjerne slim der er afsat på sider og i loft. Hvis du bruger opvaskemiddel til dette, skal du sørge for at skylle grundigt efter så der ikke er rester tilbage som sneglene kan komme i kontakt med.
  Man kan godt give sine snegle et bad i ny og næ hvis deres huse er blevet beskidte. Dette kan man gøre i et meget lavt vandfad (pas på, snegle kan drukne) med lunkent vand. Der skal selvfølgelig IKKE bruges sæbe, og det er vigtigt at vandet er veltempereret, da sneglene kan tage skade af for varmt (eller for koldt) vand. Brug en gammel blød børste til at fjerne skidt fra huset og vær meget forsigtig omkring åbningen, hvor den nye skal vokser ud.
  Håndtering af sneglene er uproblematisk. Undgå at tage dem op ved kanten af husets åbning, da det er her, der sker tilvækst af huset og det er dermed skrøbeligt.

Avl, vækst og alder

Snegler er hermafroditter, hvilket betyder at de både har mandlige og kvindelige kønsorganer. Dette betyder dog ikke at de kan befrugte sig selv, der skal to til der så til gengæld ofte befrugter hinanden på en gang.
  Sneglene udfører en kortere eller længere parringsdans, der hos nogle arter kan involvere, at de skyder en lille kalk pil ind i hinanden, hvorefter de overfører sæd. Når de først er befrugtede, kan de opbevare sæden i flere måneder.
  Sneglene graver en lille uddybning i bundlaget hvor de så lægger deres æg i klynger, der kan tælle fra 5 til flere hundrede, afhængigt af hvilken art det drejer sig om. Æggenes størrelse varierer fra ca. 5 mm (Achatina fulica) til ca. 15 mm (Archachatina marginata). Nogle arter kan lægge æg hver 3-4 uge, hvilket betyder at det er en god ide lige at tjekke bundlaget igennem ind i mellem og skaffe sig af med de æg man ikke vil have skal klække. Den bedste måde er at fryse dem i 10-12 timer eller kvase dem.
  Æggene fra A. fulica klækker i løbet af 10-15 dage, men nogle arter har meget længere tid om det, op til 4-5 uger. De nye små snegle bliver i deres jordhule de første par dage, hvor de spiser resten af æggeskallen, før de bryder frem..
  Hvis du har mange snegle i terrariet, kan det være en god ide at fjerne æggene fra tanken og klække dem i en inkubator i stedet for . Inkubatoren kan laves af en lille beholder, der fyldes med det samme substrat som man bruger i terrariet, og hvori man placerer æggene. Hold substratet fugtigt og placer inkubatoren et lunt sted.

   Sneglene gror virkelig hurtigt, hvis man holder dem rigtigt. Det meste af tilvæksten sker i løbet af de første 7-8 måneder, hvor de som regel også bliver kønsmodne. De bliver ved med at vokse herefter, men langsommere. Sneglene kan blive op til 7-8 år gamle, afhængigt af omgivelser og art. (Petersen S.R.,) https://www.streetcruiser.dk/1wgc/achatinoidea.htm


 Etablering af dyrehold

7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder. 

Terrarium





Terrarium

Afrikanske Kæmpesnegle er ikke krævende til at holde, de kan både holdes i en plastikbeholder og i et akvarium- selvfølgelig skal de være gennemsigtige, både for snegles for de kan se om det er nat eller dag og vores skyld, hvor vi kan observere dem dagligt og passe dem. Terrarium skal også have den rigtige størrelse, så der er plads til lille skål, mad og også fordi sneglene vokser hurtigt. Vores plastikbeholder måler 45 x 25 x 30 cm. Beholderen skal være velventileret, dvs. at den dækkende del ca. 1/3 af toppen skal være med fri luftpassage. Vi skal være opmærksomme på, at låget sidder godt fast. Beholderen skal være ren, og der må ikke være rester af rengøringsmidler. Sneglene har brug for et mindst 8 cm tykt bundlag. De graver sig ned i om dagen og til at lægge æg i. Man kan bruge havejord af god kvalitet. Bundlaget skal holdes fugtigt hele tiden. Til dette kan man bruge en blomsterforstøver morgen og aften.

Man må ikke lægge hårde ting i terrariet som eksempelvis sten, da sneglene kan falde ned og ødelægge huset. Man kan bruge planter i terrariet, men man skal være helt sikker på at de er pesticidfri og ugiftige for sneglene. Sneglene smager på de ting, der bliver sat ind til dem.

Temperatur, lys og luftfugtighed



Da sneglene kommer fra ækvator området i de afrikanske skove, kan de godt lige når det er lunt og fugtigt. Stuetemperatur (omkring 22 grader) kan gå, men det er bedre med 24-25 grader i dagtimerne. Sneglene vil ikke overleve længe i temperaturer under 15 grader.
Eftersom de fleste afrikanske landsnegle er nataktive er det ikke nødvendigt med kunstigt lys over terrariet. sneglene skal dog kunne se forskel på nat og dag. Hvis man vil eksperimentere med beplantning i terrariet er det dog nødvendigt med en eller anden form for belysning.



8. Kredsløb: Tegn kredsløbet i dit dyrehold (økosystem)./ naturdannelsens materielle element









Naturdannelsesbegrebet blev udfoldet med udgangspunkt i fem forskellige elementer, der alle beskriver forskellige typer af relationer til naturen, nemlig det materiale, det erfaringsbaserede, det kognitive, det følelsesmæssige og det filosofiske element. 

Det materiale element i forbindelse med vores dyrehold opgave afspejler sig i en relation mellem børn/unge/borger som påvirker sneglenes levevilkår og økosystem, hvor dyrene er afhængig af vand, føde, den rigtige temperatur m.m. for at overleve.Det materielle element overlappes af den erfaringsbaserede, da børn/unge/borger får erfaring med dyrehold.

(centerforboernognatur.dk)  Naturdannelsesbegrebet



9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog.



Billeder og videoer på bloggen kommer fra Joy. Her kan man se, at sneglene trives og er aktive. Joy inddrager sine børn på henholdsvis 4 og 7 i sit dyrehold, hvor børnene lære om snegle samt om, at for de kan overleve, har de brug for nogle bestemte materielle ting, som et terrarium, føde og vand. Børnene hjælper gerne med at sprøjte vand og gør jord i bunden fugtig, for de får at vide, at sneglene er afhængige af høj luftfugtighed. På denne måde påvirker de sneglenes økosystem. Det materielle element i naturdannelses er til stede.

Kommentarer

  1. Hej Joy og Magda - sneglene ser ud til at trives :-) Fint og overskueligt indlæg med relevant viden om sneglene og pasningen af dem.
    Jeg kan se at teksten driller lidt (måske kopieret ind fra word) - marker den tekst der er går ud over sidens margin og vælg de 3 prikker i værktøjslinjen. Vælg T (overstreget) yderst til højre (=ryd formatering).
    Vh Ida

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Biotop Dennis

MIN BIOTOP- Magda